http://el-greco-gr.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει. Γ. Σεφέρης

Μετάφραση - Translate

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ο καπτάν - Νίκος Κωστάρας - (ΕΝΑΣ ΓΝΗΣΙΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΑΦΗΓΗΤΗΣ)

  Η ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ  

Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥΟ πρωτοκαπετάνιος ΝΙΚΟΣ ΚΩΣΤΑΡΑΣ, όπως ήταν ακαταμάχητος κι ακαταπόνητος, στα αμέτρητα ποντοπόρα ταξίδια του, διασχίζοντας πέλαγα κι ωκεα­νούς, το ίδιο παραμένει και τώρα, θαλερός κι αείροος, στη στεριά, σαν αφηγητής και «παραμυθάς» συγγραφέας.
Γράφει μ’ ένα φλογερό πάθος κι αστείρευτη δημι­ουργικότητα, για τα θαλασσινά του βιώματα, για τις περιπέτειες, τα μηνύματα και την πείρα της ζωής για τις ομορφιές και τα χαρίσματα της αρκαδικής γενέθλιας γης, για την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας, για πολυσήμαντα εθνικά γεγονότα και ηρωικές μορφές της αιματοπότιστης φυλετικής μας περιπέτειας.
Σε μεγάλον αριθμό εντύπων συναντάμε, απροσδό­κητα τα αφηγηματικά του κείμενα, που ξεχωρίζουν και εντυπωσιάζουν, για την εξαιρετικά ενδιαφέρου­σα θεματογραφία τους, για το λαγαρό του λόγο, τη γνήσια κι αφτιασίδωτη λαϊκή λαλιά, για το απλό και οικείο ύφος, για την έντιμη εξομολογητική τέχνη του συγγραφέα.
Προ καιρού είχαμε μιλήσει εκτενέστερα για τον καπετάν - Κωστάρα και το πολύπλευρο συγγραφικό του έργο, με αφορμή την έκδοση του πολυσέλιδου αφιερωματικού τεύχους του περιοδικού «ΥΦΟΣ» · των «Εκδόσεων Αϊβαλή».
Σήμερα «ξαναγυρίζουμε κοντά του» καθώς εκδη­λώνει συχνά - πυκνά την αγάπη και την εκτίμησή του με τον γράφοντα και το ποιητικό μας έργο. Η πρόσφατη πνευματική μας επικοινωνία έγινε με την ευγενική αποστολή και αφιέρωση δύο ερευνητικών, ιστορικών του μελετών, που τις ανατύπωσε σε δύο μικρά τεύχη. Αυτές είναι: α) «Ο Κολοκοτρώνης ως πλοίαρχος» και β) «Ο Αρκαδικός Οδυσσέας».
Και στα δύο εντυπωσιάζει σαν ιστορικός ερευνητής αφού τώρα «που άφησε τη θάλασσα και έπιασε την πέννα, οργώνει τους ωκεανούς της ιστορικής γνώ­σης» όπως τόσο πετυχημένα έχει γράψει ο.Σαρ. Καργάκος. Σ’ όλα τα κείμενά του, το ίδιο και σ’ αυτά τα μελετήματά του ο καπετάν Νικόλας παραμένει «ένας άνθρωπος γεμάτος Αρκαδία, ένας άνθρωπος γεμάτος Ελλάδα».
Αποκαλυπτική η μονογραφία του για τον Γέρο του Μωριά σ’ ότι αφορά τη ναυτική και θαλασσινή του, τελείως άγνωστη δράση στους περισσότερους Έλ­ληνες. Ακάματος ερευνητής ο συγγραφέας, εντόπι­σε και αξιολόγησε αρκετά έγκυρα στοιχεία που φωτίζουν τη νεανική θητεία του Κολοκοτρώνη ως κα­πετάνιου σε πειρατικό πλοίο, κατά την προεπανα­στατική περίοδο. Κι αυτά τα στοιχεία τα αφηγείται μ’ ένα ζεστό, επαγωγό και γλαφυρό ύφος που δεν κουράζει.

Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΙ Η ΑΡΚΑΔΙΑ

Με τις ίδιες αρετές του ερευνητικού και αφηγηματικού του λόγου ο Ν.Κ. τεκμηριώνει την άποψή του, ότι ο Οδυσσέας, ο πολυμήχανος βασιλιάς της Ιθά­κης και πολεμιστής της Τροίας, έχει άμεση σχέση με τον Αρκαδικό χώρο και από εκεί κρατάνε οι ρί­ζες της γενιάς του.
Και στον «Αρκαδικόν Οδυσσέα», ο συγγραφέας ξε­τυλίγει τον πλούτο της πνευματικής του ικανότη­τας, που επιμερίζεται στην ακάματη έρευνα, στην αναβίωση εποχών, προσώπων, γεγονότων, στην εύστοχη διαπραγμάτευση των ευρημάτων, στον σο­βαρό κριτικό και αισθητικό του οπλισμό, στην οξυ­δέρκεια των συμπερασμάτων του και στον έντιμο εθνικό του παλμό.
Τα στεγνά ιστορικά στοιχεία ο Ν.Κ. τα μεταμορφώ­νει σε γοητευτικά απλή και σε φυσική, ρέουσα αφηγηματικότητα. Ο λόγος του έχει τη δύναμη να μας κάνει να βλέπουμε, με καθαρό μάτι και ξάστερη σκέψη τη φυλετική μας περιπέτεια και τον αγώνα των ηρώων, που διακρίθηκαν για τη γενναιοψυχία τους, τη θυσία τους και την αμετακίνητη πίστη τους στο γένος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου