'Με δυναμική παρουσία, πλέον, στην Αθήνα, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ) εγκαινιάζουν την Κυριακή το νέο τους κτίριο, ένα αστικό σπίτι στην Πλάκα, χτισμένο το 1907. (...)
Σε αυτό το νεοκλασικό σπίτι των 540 τ.μ., που αρχικά είχε χτιστεί για κατοικίες, θα υπάρχουν όχι μόνο όσα έχει άμεση ανάγκη ο εκδοτικός οίκος (βιβλιοπωλείο και γραφεία) αλλά και αναγνωστήριο που θα μπορεί να φιλοξενεί ερευνητές και συγγραφείς για όσο διάστημα το χρειάζονται. Θα γίνονται επίσης σεμινάρια και workshops, βιβλιοπαρουσιάσεις και δημόσιες συζητήσεις.'
Γράφει ο Νίκος Βατόπουλος στην Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Επίσημη σελίδα.
~~~~~~~~~~~~
Από την Κρήτη στην Αθήνα, σε ένα νέο χώρο ιδεών
Με δυναμική παρουσία, πλέον, στην Αθήνα, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ) εγκαινιάζουν την Κυριακή το νέο τους κτίριο, ένα αστικό σπίτι στην Πλάκα, χτισμένο το 1907. Θα είναι μια μέρα σε κλίμα γιορτής (με μουσική, γλυκίσματα, αναγνώσεις και εκπτώσεις στα βιβλία, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ.) που θα σηματοδοτεί την εξωστρέφεια του εκδοτικού οίκου και τον νέο κύκλο των δραστηριοτήτων του.
Ο κ. Θάνος Σαμαρτζής, αναπληρωτής διευθυντής των ΠΕΚ, έχει αναλάβει τη διοίκηση και τη γενική εποπτεία των εκδόσεων στην Αθήνα, όπου υπάρχει η φιλοδοξία δημιουργίας μιας «κοιτίδας πολιτισμού».
Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης αποφάσισαν την πολυετή ενοικίαση του κτιρίου στην Πλάκα, επί της οδού Θουκυδίδου 4, με σκοπό να γεννήσουν ένα χώρο ιδεών. Σε αυτό το νεοκλασικό σπίτι των 540 τ.μ., που αρχικά είχε χτιστεί για κατοικίες, θα υπάρχουν όχι μόνο όσα έχει άμεση ανάγκη ο εκδοτικός οίκος (βιβλιοπωλείο και γραφεία) αλλά και αναγνωστήριο που θα μπορεί να φιλοξενεί ερευνητές και συγγραφείς για όσο διάστημα το χρειάζονται. Θα γίνονται επίσης σεμινάρια και workshops, βιβλιοπαρουσιάσεις και δημόσιες συζητήσεις.
Μία πρόγευση είχε δοθεί το καλοκαίρι, προάγγελος του τι έμελλε να ακολουθήσει, όταν είχε αξιοποιηθεί για εκδηλώσεις η ατμοσφαιρική αυλή στην πίσω πλευρά του κτιρίου. Ηδη από τον περασμένο Μάρτιο είχε αρχίσει η μερική χρήση του κτιρίου, αλλά είναι από το 2017 που θα τεθούν σε ισχύ όσα έχουν σχεδιάσει οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης για τη συμβολή τους στην πνευματική ζωή της Αθήνας.
Ολο αυτό το διάστημα έγιναν εργασίες αποκατάστασης και διαμόρφωσης του υπεραιωνόβιου σπιτιού, το οποίο είναι διατηρητέο.
Τη μελέτη ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο flux-office, της Εύας Μανιδάκη και του Θανάση Δεμίρη, που ανέδειξαν τα μορφολογικά και διακοσμητικά στοιχεία του σπιτιού προβλέποντας όλες τις σύγχρονες χρήσεις.
Ιδιαίτερης αισθητικής αξίας είναι οι οροφογραφίες. «Το κτίριο επιλέχθηκε και διαμορφώθηκε έτσι ώστε να μπορέσει να μετατραπεί σε πολιτιστική κοιτίδα, έναν ανοιχτό προς τους πολίτες μορφωτικό χώρο που θα φιλοξενεί το μεγαλύτερο ποσοστό των εκδηλώσεων των ΠΕΚ», λέει η Μαριλένα Καραμολέγκου, υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του εκδοτικού οίκου.
Αυτές τις ημέρες θα παρουσιαστεί, επίσης, και το νέο site, το οποίο θα έχει την ήδη υπάρχουσα διεύθυνση (www.cup.gr), «αλλά νέα δομή, νέα εικαστική επιμέλεια και τελείως διαφορετική περιήγηση».
Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης με το κύρος που έχουν κατακτήσει και τις επιμελημένες εκδοτικές σειρές, που αποτελούν τη φυσιογνωμία τους, είναι προσηλωμένες στην επιστήμη και στα γράμματα. Και όπως διευκρινίζει ο εκδοτικός οίκος, «δεν συνδέονται με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά λειτουργούν ως ανεξάρτητη δομή στο πλαίσιο του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Ερευνας, το οποίο τις στηρίζει από άποψη υποδομών και λογιστικών υπηρεσιών».
Μόλις την περασμένη Δευτέρα, οι ΠΕΚ εγκαινίασαν δύο νέες σειρές επιστημονικής εκλαΐκευσης. Τη σειρά Vulgata, με πρώτο τίτλο «Τα όνειρα: ένα ταξίδι στην εσωτερική μας πραγματικότητα», του Στέφαν Κλάιν, και τη σειρά Sci-Ciopedia, με πρώτο τίτλο «Τα βήματα του μεθυσμένου: πώς η τυχαιότητα κυβερνά τη ζωή μας», του Λέοναρντ Μλόντινοφ. Επίσης, πρόσφατα κυκλοφόρησε «Η ζωή μου» του ηθοποιού Μήτσου Μυράτ (1878-1964), το οποίο συνοδεύεται από τη μελέτη του Αντρέα Δημητριάδη «Ο Μήτσος Μυράτ και η εργαλειοθήκη της υστεροφημίας».
____________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου