http://el-greco-gr.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει. Γ. Σεφέρης

Μετάφραση - Translate

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το γνωστό ως ΑΠΕ


Iστορικό σημείωμα για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Ο ελληνικός κρίκος της αλυσίδας της ενημέρωσης ξεκίνησε πριν από έναν αιώνα, όταν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ξεκίνησε τη διαδρομή του την 1η Ιανουαρίου 1905, με διευθυντή τον Ιωάννη Παρρέν. Το νέο αυτό πρακτορείο γεννήθηκε μετά την εξαγορά από το ελληνικό δημόσιο του ιδιωτικού «Τηλεγραφικού Πρακτορείου Στεφανόπολι». Το 1931 το ΑΠΕ αναδιοργανώθηκε και απέκτησε δημοσιογραφική δομή, στην αρχή ως υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και στη συνέχεια ως υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών, ενώ ως ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. - ΑΠΕ Α.Ε.) με έδρα την Αθήνα, λειτούργησε με το Προεδρικό Διάταγμα 150/1994 ως το 2008 οπότε και ενώθηκε με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρά τα εκατό χρόνια ζωής του, ή καλύτερα χάρη σ' αυτά, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ήταν ένας ζωντανός, άρτιος, δημοσιογραφικός οργανισμός.
Για εκατοντάδες συνδρομητές σε όλο τον κόσμο, αποτελούσε σημείο αναφοράς για την εγκυρότητα, την αμεσότητα και τη δυναμική του. Σκοπός του ΑΠΕ ήταν η συλλογή, επεξεργασία και αξιολόγηση εσωτερικών και διεθνών ειδήσεων, φωτογραφιών καθώς και ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού υλικού και η διανομή τους στα ΜΜΕ στην Ελλάδα, την Κύπρο την Ομογένεια και το εξωτερικό. Χρησιμοποιούσε πολυμεσικό (multimedia) ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης ειδήσεων και φωτογραφιών και όλες οι υπηρεσίες του ηταν on-line .
Για την εκπλήρωση αυτών των στόχων στο ΑΠΕ εργάζονταν περίπου 250 άτομα, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων ήταν δημοσιογράφοι (συντάκτες, ρεπόρτερ, ανταποκριτές εσωτερικού και εξωτερικού κλπ). Το ΑΠΕ διατηρούσε επίσης μεγάλο δίκτυο ενημέρωσης με γραφεία στις Βρυξέλλες, την Κωνσταντινούπολη, τη Λευκωσία και το Βερολίνο, ενώ είχε ανταποκριτές στο Λονδίνο, τη Βιέννη, τη Ρώμη, το Παρίσι, τα Σκόπια, την Ουάσιγκτον, τη Ν. Υόρκη, τη Μελβούρνη, το Μόντρεαλ, τα Τίρανα, τη Σόφια, την Άγκυρα, το Βελιγράδι και βέβαια σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις.
Σημαντικός αριθμός επαγγελματιών - στις 1000 περίπου ανέρχονταν οι συνδρομές- συμβουλεύονταν και χρησιμοποιούσαν καθημερινά τις υπηρεσίες του ΑΠΕ. Οι εφημερίδες, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, έγκυρες ιστοσελίδες, πανεπιστήμια, οργανισμοί, αλλά και πολλές ιδιωτικές εταιρείες συγκαταλέγονταν στο «πελατολόγιο» του ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έρχονταν καθημερινά σ' επαφή χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι υπηρεσίες του αξιοποιούνταν καθημερινά από διεθνή και εθνικά πρακτορεία ειδήσεων Reuters, AP, AFP, DPA, EFE, ANSA και τις παγκόσμιες εταιρείες πληροφοριών όπως Factiva , Bloomberg, Financial Times κ.ά., οι οποίες τοποθετούσαν τις αγγλόφωνες ειδήσεις του απ' ευθείες στις τράπεζες δεδομένων που διαθέτουν.
Τα χαρακτηριστικά αυτά του ΑΠΕ οδήγησαν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να το αναγνωρίσει ως το εθνικό πρακτορείο των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», ενώ υπεγράφη και μνημόνιο συνεργασίας με την Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004», για πλήρη κάλυψη της προετοιμασίας και της διεξαγωγής των Αγώνων. Το ΑΠΕ κάλυψε τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες με 5.000 ειδήσεις και 4.000 φωτογραφίες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων σε όλο τον κόσμο.
Στο ξεκίνημα του δεύτερου αιώνα της ζωής του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δημιούργησε νέες ιστοσελίδες για τον πολιτισμό, το αυτοκίνητο, την υγεία, τον αγροτικό κόσμο και τον τουρισμό, ενώ δόθηκε νέα έμφαση στην ιστοσελίδα για την τοπική αυτοδιοίκηση και το Δελτίο Ειδήσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης με σημαντικές οικονομικοπολιτικές ειδήσεις από όλες τις χώρες των Βαλκανίων. Διέθετε επίσης ιστοσελίδες στα αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά. Το 2007 καθιέρωσε καθημερινό ραδιοφωνικό δελτίο και, το 2008 , καθημερινό βιντεοσκοπημένο δελτίο ειδήσεων που μεταδίδονται μέσω του διαδικτύου.
Στον τομέα των εκδόσεων, εξέδιδε το "Αλμανάκ 2006", ενώ το 2006 κυκλοφόρησε την «Αθλητική Ανασκόπηση 2005» με όλα τα αθλητικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε και το 2007 το "Φωτογραφικό Άλμπουμ" της χρονιάς με τις πιο σημαντικές φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο .
Όλες οι πιο πάνω δραστηριότητες του ΑΠΕ μεταφέρονται στη νέα εταιρεία ΑΠΕ-ΜΠΕ που δημιουργήθηκε με το Π.Δ.191/2008.




Σύντομο ιστορικό σημείωμα για το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. ιδρύθηκε το 1991, με κεντρικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη και ανταποκριτές στην Αθήνα, σε βαλκανικές πρωτεύουσες και σε πόλεις με μεγάλη ελληνική ομογένεια.

Οι στόχοι του, όπως προσδιορίστηκαν μετά την ίδρυσή του ήταν:
  • να προβάλει διεθνώς τα επιτεύγματα και τις δυνατότητες του επιχειρηματικού, επιστημονικού και πνευματικού κόσμου στο βορειοελλαδικό χώρο,
  • να μεταφέρει και να αξιοποιήσει ειδήσεις και πληροφορίες για την κατάσταση στα Βαλκάνια και στις χώρες του Εύξεινου Πόντου,
  • να αποτελέσει γέφυρα με τον απόδημο ελληνισμό, συμβάλλοντας στην ουσιαστική διασύνδεσή του με την πατρίδα και ιδίως στην ενημέρωσή του για τις επενδυτικές ευκαιρίες και την πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναδιαρθρώθηκε θεσμικά το 1994 με τη μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρία του δημοσίου.
Το ΜΠΕ συνεργαζόταν με όλα τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων των χωρών της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας. Το ΜΠΕ μετέδιδε σύντομο δελτίο ειδήσεων για τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, σύντομο δελτίο βαλκανικών ειδήσεων, εσωτερικό δελτίο με ελληνικές, βαλκανικές, ομογενειακές και διεθνείς ειδήσεις, οικονομικό δελτίο, ομογενειακό δελτίο για τις δραστηριότητες και τα επιτεύγματα του απόδημου ελληνισμού, καθώς και αγγλόφωνο δελτίο για την ενημέρωση των ξένων.
Επίσης, το ΜΠΕ προσέφερε ρωσόφωνο δελτίο, καθώς και δελτία στις βαλκανικές γλώσσες, ενώ διέθετε φωτογραφική υπηρεσία, η οποία κάλυπτε τα σημαντικά γεγονότα στο βόρειοελλαδικό χώρο και τα Βαλκάνια.
Εξάλλου, το ΜΠΕ διέθετε αρχειοθετημένες όλες τις ειδήσεις του από το 1993 και μετά, ενώ αναλάμβανε τη διοργάνωση και πλήρη δημοσιογραφική κάλυψη συνεδρίων και τη φωτογράφηση των εργασιών τους, καθώς και ηλεκτρονικό γραφείο Τύπου.
Το ΜΠΕ δραστηριοποιήθηκε από το 1993 στο Ιντερνετ, ενώ αναλάμβανε την άμεση, μέσω του κόμβου του στο Ιντερνετ, τηλεοπτική μετάδοση συνεδρίων, πολιτιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων, οικονομικών συναντήσεων, αθλητικών δραστηριοτήτων κλπ.
Όλες οι δραστηριότητες του μεταφέρονται στη νέα εταιρεία ΑΠΕ-ΜΠΕ που δημιουργήθηκε με το Π.Δ. 191/2008.


Γενικές πληροφορίες για ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Πρόεδρος -Γενικός Διευθυντής : Ηλίας Μάτσικας
Αντιπρόεδρος- Διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης Μακεδονίας: Σταύρος Τζίμας
Διευθυντής Σύνταξης : Νικόλας Βουλέλης
Σύμβουλος Προέδρου-Γενικού Διευθυντή: Ανδρέας Χριστοδουλίδης
Βοηθός Διευθυντής Σύνταξης Περιφερειακής Διεύθυνσης Μακεδονίας: Μπ.Γιαννακίδης
Κεντρικών γραφείων εταιρείας:
Διευθύνση:Τσόχα 36, 11521 Αθήνα
Τηλέφωνο:+(30) 2106400560
Fax:



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΤΣΟΧΑ 36, 115 21 ΑΘΗΝΑ
τηλ. 2106405742, 2106400579

e-mail: press@ana.gr



+(30) 2106400581, 2









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου