http://el-greco-gr.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει. Γ. Σεφέρης

Μετάφραση - Translate

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Λογοτεχνικές εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης στην Παιανία

Aνάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου

με φιλολογικό πρόγραμμα στη μνήμη του ποιητή, ιδρυτή του Μάκη Αποστολάτου



Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης στην Παιανία









Ομάδα λογοτεχνών της Ε.ΠΟ.Σ. την ημέρα των εκλογών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης
Ομάδα λογοτεχνών της Ε.ΠΟ.Σ. την ημέρα των εκλογών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης


Ανοιξιάτικη ημερίδα διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης, στην Παιανία, όπου το πανελλήνιο λογοτεχνικό σωματείο «Ενωτική Πορεία Συγγραφέων» (Ε.ΠΟ.Σ.) πραγματοποίησε εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του με φιλολογικό πρόγραμμα στη μνήμη του ποιητή, ιδρυτή του Μάκη Αποστολάτου και συνεστίαση των λογοτεχνών-μελών του. Από τις εκλογές προέκυψε το ακόλουθο διοικητικό συμβούλιο: Πρόεδρος: η πεζογράφος, δρ. Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Λαμπρίνα Μαραγκού, Αντιπρόεδρος: ο συγγραφέας, Καθηγητής της Ιατρικής Γιώργος Τσακίρης, Γενικός Γραμματέας: ο κριτικός, δοκιμιογράφος- συνεργάτης της εφημερίδας του Κέντρου Σοσιαλιστικών Μελετών Λουκάς Θεοχαρόπουλος, Ταμίας: ο ποιητής Αχιλλέας Σπυρόπουλος , Οργανωτικός Γραμματέας: ο λέκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Κοτσιαρός, Μέλος Δ.Σ.: ο ποιητής και κριτικός Ευάγγελος Ανδρέου, Μέλος Δ.Σ.: ο ποιητής Σπύρος Τσοτάκος.
Για την Εξελεκτική Επιτροπή εκλέχθηκαν οι: Νίκη-Άννα Παπουλάκου, Θεόφιλος Ιορδανίδης και Λύσσανδρος Αντωνόπουλος.
Η Ενωτική Πορεία Συγγραφέων ιδρύθηκε πριν από 32 χρόνια στην Αθήνα και αποτελεί ένα από τα έξι επίσημα αναγνωρισμένα και επιδοτούμενα από το κράτος πανελλήνια λογοτεχνικά σωματεία με ιδιαίτερα καταξιωμένο έργο, γνωστό και εκτός Ελλάδος.

Ενωτική Πορεία Συγγραφέων (Ε.ΠΟ.Σ.)
Σύντομο χρονολόγιο
Πανελλήνιο λογοτεχνικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 1979 με την πρωτοβουλία του ποιητή – τότε επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα Νέων Λογοτεχνών (ΕΑΝΕΛ) – Μάκη Αποστολάτου (+2010), με κύριο στόχο τη συνδικαλιστική-πολιτιστική κάλυψη των νεώτερων συγγραφέων και την ανάπτυξη πνεύματος αντίδρασης προς το λογοτεχνικό κατεστημένο είτε της συντήρησης, είτε της πολιτιστικής κομματοκρατίας, είτε της νοοτροπίας των «κλειστών» λογοτεχνικών κυκλωμάτων, μέσα στα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια.
Πολύ σύντομα η Ε.ΠΟ.Σ. αναγνωρίσθηκε ως ένα από τα επίσημα λογοτεχνικά σωματεία της χώρας και εντάχθηκε στο πρόγραμμα των τακτικών κρατικών επιδοτήσεων και της κοινωνικής περίθαλψης των ανασφαλίστων μελών της.
Μέλη της υπήρξαν κατά καιρούς αξιόλογα πρόσωπα των γραμμάτων, με καταξιωμένο έργο και ευρεία πολιτιστική αναγνώριση (Αντρέας Παγουλάτος, Πέτρος Τατσόπουλος, Σπύρος Μήλας, Τάσος Μακράτος, Γιώτα Φωτιάδου-Μπαλαφούτη, Γιάννης Πλαχούρης, Γιάννης Σώκος, Μιχάλης Δήμου, Διονύσης Μαρκαντωνάτος, Άγγελος Γέροντας, Γεράσιμος Ζώρας, Ντίνος Κουμπάτης, Γεράσιμος Ρηγάτος, Αργυρώ Μαντόγλου, Θέμης Τασούλης, Βασίλης Φιοραβάντες, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Χρήστος Χαλαζιάς, Νίκος Γρηγοριάδης, Μπέλα Μηλοπούλου, Στέλλα Καραμολέγκου, Δημήτρης Καραμβάλης, Χρήστος Κορέλας, Πάνος Αϊβαλής,Νίκος Δανδής...) πολλά από τα οποία θήτευσαν και στα Διοικητικά Συμβούλια (Βαλεντίνη Ποταμιάνου, Ευάγγελος Ανδρέου, Σέφης Αναστασάκος, Λύσσανδρος Αντωνόπουλος, Αντώνης Σιμιτζής, Ολυμπία Τολίκα, Μιχάλης Αγγελάκης, Φώτης Καγγελάρης, Καίτη Νικολοπούλου...)
Μέσα στην έντονη και πολυσχιδή πολιτιστική της δραστηριότητα, - με τη διοργάνωση σημαντικών συνεδρίων και συναντήσεων, λογοτεχνικών σεμιναρίων, αφιερωματικών εκδηλώσεων λόγου και τέχνης σε όλη την Ελλάδα - περιλαμβάνεται η μακρά και επίμονη συμβολή της για τη διασωματειακή συνεννόηση και συνεργασία με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων του λογοτεχνικού χώρου και τη φροντίδα για υποστήριξη των συμφερόντων των πνευματικών δημιουργών. Αξιοσημείωτη είναι και η προσπάθειά της προς την κατεύθυνση της ίδρυσης Ομοσπονδίας των συγγραφικών σωματείων, που ακόμα αναμένει την πραγμάτωσή της.
Στα 1980 συνέστησε Οργανωτική Επιτροπή Συλλογικής Έκδοσης, που επιμελήθηκε, εκτύπωσε και κυκλοφόρησε τέσσερα βιβλία ποιητικής ανθολογίας των μελών της. Το πρώτο, με τίτλο «Είκοσι-οχτώ ποιητές» το προλόγισε ο διαπρεπής ούγγρος ελληνιστής Szabo Kalman (ο οποίος υπήρξε και αντεπιστέλλον Μέλος της Ε.ΠΟ.Σ. όπως και ο άλλος διαπρεπής ελληνιστής Jacques Lacarriere) ακολούθησαν: «45 ποιητές – η Ε.ΠΟ.Σ. είναι εδώ»-1990 (το πρωτοπαρουσίασε ο Μιχάλης Μερακλής με πολυσέλιδο άρθρο του στό τεύχος 425-428/1990 του περιοδικού «Νέα Πορεία») , «Μέρες του 2005 & Άνθη Λόγου» και «55 ποιητές-ανθολογία» -2005.
Στην εκδοτική παραγωγή της Ε.ΠΟ.Σ. περιλαμβάνονται και δυό ακόμα εκδόσεις με τις εισηγήσεις του συνεδρίου «Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία» (1991) και του διεθνούς συνεδρίου «Λογοτεχνία και Επανάσταση» (1991).
Στα 1981 ο ιδρυτής και πρόεδρος της Ε.ΠΟ.Σ. Μάκης Αποστολάτος εκδίδει το περιοδικό «Ομπρέλα» διαθέτοντας στο σωματείο σελίδες ενός τακτικού και σεβαστού έντυπου βήματος. Έκτοτε Ε.ΠΟ.Σ. και «Ομπρέλα» αποτέλεσαν ένα μοναδικό και χωρίς προηγούμενο δίδυμο πνευματικής, μορφωτικής, πολιτιστικής, εκδοτικής και κοινωνικής συνεργασίας για τριάντα ολόκληρα χρόνια !
Στο πλαίσιο της συνύπαρξης αυτού του «διδύμου» ξεκίνησε στα 1993 το πρόγραμμα δράσης για την οργανωτική συσπείρωση των περιοδικών λόγου και τέχνης, που κατέληξε στη σύσταση σωματείου των πολιτιστικών εκδοτών και συντακτών, με πρώτους προέρδους τους ποιητές και εκδότες Γιώργο Χρονά και Γιάννη Κορίδη.
Σήμερα η Ε.ΠΟ.Σ., πάντοτε μέσα στο πνεύμα των ιδρυτικών αρχών της και των προσδοκιών του αξέχαστου φίλου και συνάδελφου Μάκη Αποστολάτου, εγκαινιάζει τη νέα εποχή της με εσυγχρονιστικό σχεδιασμό και σταθερά αισιόδοξη προοπτική, απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση σε κάθε συνεπή άνθρωπο των Γραμμάτων, που πιστεύει στην διαρκή κραταίωση των ιστορικών λογοτεχνικών αξιών και στην προοδευτική ανάπτυξη και προσαρμογή τους στους νέους καιρούς, να πλαισιώσει το σωματείο για την επόμενη αγωνιστική του δημιουργική πνευματική συνεργασία.

Βιογραφικά Μελών Δ.Σ./Ε.ΠΟ.Σ.
Λαμπρίνα Μαραγκού: Δρ. Συγκριτικής Λογοτεχνίας- πεζογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Απόφοιτη των τμημάτων Γαλλικής Φιλολογίας και Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου του τομέα Ξένων Γλωσσών-Μετάφρασης και Διερμηνείας, ασχολείται με την ελληνική λογοτεχνία δημοσιεύοντας άρθρα σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Βιβλία: «Το καλοκαίρι με τη Μέδουσα» εκδ. Άγκυρα , «Πάθος» εκδ. Άγκυρα, «Η αγάπη φοράει φτερά από μετάξι» εκδ. Άγκυρα, «Χνάρια στην άμμο» έκδ. Οδός Πανός - Σιγαρέτα, «Γιώργος Χειμωνάς Ο Ιανός της ελληνικής λογοτεχνίας» εκδ. Μπαρτζουλιάνος

Γιώργος Τσακίρης: Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1952. Απεφοίτησε από την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, και σπούδασε Ιατρική στην Ιταλία όπου και εργάσθηκε για μία δεκαπενταετία. Το 1990, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σήμερα Καθηγητής της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και της ραδιοβιολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών.
Ασχολείται εντατικά με τα γράμματα. Το έργο του "Ευτυχισμένος ο παλιός ο χρόνος", βραβεύθηκε στον Καλοκαιρίνειο Διαγωνισμό Θεατρικού έργου του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός". Έχει εκδόσει και την ποιητική συλλογή "Η ανταρσία των άστρων".

Λουκάς Θεοχαρόπουλος: Γεννήθηκε στο Μόδι Φθιώτιδος το 1956. Τραπεζικός και συνδικαλιστής. Κριτικές και δοκίμιά του δημοσιεύονται τακτικά στα περιοδικά «ΟΜΠΡΕΛΑ» και «ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ».
Δημοσιεύει συχνά άρθρα και έρευνες για τις εργασιακές σχέσεις και επίκαιρα οικονομοκοινωνικά θέματα στην «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ» (όργανο διάδοσης αρχών του δημοκρατικού σοσιαλισμού) του Κέντρου Σοσιαλιστικών Μελετών.

Αχιλλέας Σπυρόπουλος : Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε Οικονομικά και μετεκπαιδεύθηκε στην Περιφερειακή Ανάπτυξη (ΑΣΟΕΕ & Πάντειο Πανεπιστήμιο). Υποπτέραρχος ε.α. Ασχολήθηκε με τα κοινά (Αντιπρόεδρος του Αναπτυξιακού και Επιστημονικού Συνδέσμου Παλλήνης, Υποψ. Δημ. Σύμβουλος 2006, κ.λ.π.) και γράφει ποίηση. Βραβείο στα «Σικελιανά 2005». Βιβλία: «Ώρες περισυλλογής», 1988.

Κωνσταντίνος Κοτσιαρός: Λέκτορας του τμήματος «Ειδίκευση Μετάφρασης, Γενική και Συγκριτική Γραμματολογία» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Μέλος της Συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Ομπρέλα».

Ευάγγελος Ανδρέου: Γεννήθηκε στην Παιανία το 1952. Βιβλία: Ποίηση: «Αναστύλωση ενός πέτρινου μίσχου» Αθήνα 1986, «Ανδρέου-Ανδρέου»-2η Έκδοση Μικρό ποιητικό-εικαστικό λεύκωμα με «γκουάς» του γλύπτη Κώστα Ανδρέου Αθήνα 1987, «Κατά Τυράννων και Φίλων» Αθήνα 1993, «Πολιτεία δηλητήριο περιβολιών» Αθήνα 1998. Ιστορία της Τέχνης, Τεχνοκριτική: «Οι δρόμοι του συνειρμού στο πνεύμα του Αλέκου Κοντόπουλου», έκδ. Πειραματικό Κέντρο Πανελληνίου Συνεργασίας Τοπικού Τύπου 1975, «Δεκαέξη Μεσογείτες Καλλιτέχνες», έκδ. Πολιτιστικό Κέντρο Κορωπίου «Αγγελική Τσεβά» 1980, «Γιώργος Μούγιος – Αισθητική αποτίμηση, παιδευτική και μιά πρώτη συστηματική εποπτεία στο έργο του ζωγράφου», έκδ. Γκαλλερί «Δελφοί» Αθήνα 1981, «Κοπτική Χριστιανική Τέχνη», έκδ. Εργαστήρι Τέχνης, Χαλάνδρι 1983, «Αλληγορική επαναφορά των παραστατικών υποθέσεων της τέχνης – Τάκης Μάρθας», έκδ. Σύλλογος Φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θράκης «Κώστας Βάρναλης» 1984, «Γιάννης Σκαρλάτος –Επισκόπηση της ζωγραφικής του πορείας-Βιογραφικά και Αισθητικά σχόλια» Αθήνα 1985 , «Το Ιστορικό - Εκκλησιαστικό Μουσείο Παιανίας», (περίληψη στην αγγλική, ρωσική και αραβική) 2008, “The Allegoric Recall of Descriptive Hypotheses of Art –The painter Takis Marthas”, Ed. ABHE RAO SHANTHA INTERNATIONAL INC. New York 1996, “The Meaning of Educational Manifestations and the Participation of the Intellectual Man – and four artists”, Ed. ABHE RAO SHANTHA INTERNATIONAL INC., New York 2002. Ιστορία, Μαρτυρίες: «Στοιχεία Ζωής» 1978 – β΄έκδ. 2011, «Το αστέρι του πρωταθλητή άναψε» 2011, «Ένα ταφικό μνημείο των μέσων μετραβυζαντινών χρόνων» 2011.
Στα 1979 ίδρυσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος.

Σπύρος Τσοτάκος: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών και του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Βιβλία: «Αναμονής Ανθοφορία» έκδ. Εριφύλη 2007


*από το:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου