http://el-greco-gr.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει. Γ. Σεφέρης

Μετάφραση - Translate

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιώργου Λεκάκη με τον τίτλο «Μουσικής Μύηση»

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Μουσικής Μύηση»
του Γιώργου Λεκάκη

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιώργου Λεκάκη (www.lekakis.com) με τον τίτλο «Μουσικής Μύηση». Ο τίτλος και μόνο μας δίνει τον λόγο για τον οποίο γράφηκε αυτό το βιβλίο, αφού κάνει το εύγλωττο λογοπαίγνιο μεταξύ των ομορρίζων λέξεων «μουσική» και «μύηση» - αμφότερες ξεκινούν από την ρίζα μυ-, την κατ’ εξοχήν ρίζα που δίνει λέξεις σχετικές με την κίνηση…
Στο 230 σελίδων βιβλίο του Γιώργου Λεκάκη «Μουσικής Μύηση», που κυκλοφόρησε από την «MadMelody», διαβάζουμε θέματα σχετικά με την μουσική και την μουσική παιδεία, κυρίως σχετιζόμενα με τις απαρχές της μουσικής, στην αρχαία Ελλάδα, τις δυνατότητές της, την ευεργετική και ιαματική της δύναμη, την επιρροή της στον ανθρώπινο εγκέφαλο, το νερό, την γεύση των φαγητών και των προϊόντων, κ.ά. με τα οποία δεν καταγίνονται τα περισσότερα βιβλία μουσικής.
Την μουσική ονόμασε… Μουσική ένας αρχαίος Έλληνας σοφός! Έκτοτε όλες οι χώρες του κόσμου με αυτήν την λέξη γνωρίζουν αυτήν την τέχνη! Η κιθάρα εφευρέθηκε και πρωτοπαίχθηκε στον Κιθαιρώνα, απ’ τον οποίο ονοματίσθηκε κιόλας! Ποιος ήταν ο πρώτος λυράρης του κόσμου; Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μουσική που ηρεμούσε, που προκαλούσε ανώδυνους τοκετούς, που επηρέαζε τα αμπέλια και έδιναν καλύτερο κρασί, κλπ. Σ’ αυτά και σε πολλά άλλα απαντά το βιβλίο.

Έτσι ανάμεσα στα κεφάλαιά του διαβάζουμε τίτλους και θέματα όπως «Μύρια τα μύχια: Εισαγωγή στην μύηση – Η μουσική κινεί», «Τι έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες σοφοί για την μουσική», «Ας μιλήσουμε για τον ήχο», «Στα βάθη της μουσικής», «Ο Λάσος απ’ την Ερμιόνη - ένας των 7 σοφών της αρχαιότητος - είναι ο ευρετής του όρου «μουσική!», «Η κιθάρα ονομάσθηκε έτσι γιατί πρωτοήχησε στον Κιθαιρώνα της Βοιωτίας! Ο Αμφίων, ο πρώτος λυράρης! Έπαιζε λύρα και οι πέτρες συναρμολογούσαν από μόνες τους τα τείχη των Θηβών! Η μουσική κινεί! Και αυξάνει την παραγωγικότητα!», «Τα Δήλια, η… “Eurovision” της αρχαιότητος, αφού κάθε χρόνο, κατά τα Δήλια, που γίνονταν Μάιο, συνέρρεαν στην Δήλο νέοι και νέες απ’ όλον τον κόσμο, για να τραγουδήσουν ύμνους στον Απόλλωνα. Πόλεις έπεμπαν μουσικά συγκροτήματα και χορωδίες. Την γιορτή παρακολουθούσαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Τραγουδούσαν και χόρευαν οι Δηλιάδες Νύμφες», «Μαρσύας: Μουσικός, που το έπαιξε “φίρμα” στον Απόλλωνα… Εφηύρε τον δίαυλο! Απ’ το αίμα του γεννήθηκαν οι Σάτυροι», «Άπτερα: Πώς η ήττα σε έναν διαγωνισμό μουσικής, σου “κόβει τα φτερά”», «Κλονάς: Ο ευρετής επτά αυλωδικών νόμων!!!», «Τέττιγες: Η… λαογραφία των εντόμων, που κάποτε ήταν ο πλέον φιλόμουσος λαός της γης», «Τι λόγο ύπαρξης είχε η αρχαία Επτάηχος Στοά στην Ολυμπία; Ο επαναλαμβανόμενος ήχος ηρεμεί και επαναπρογραμματίζει τον εγκέφαλο. Απόκρυφη γνώση των ιερατείων», «Η μαία Ιστορίδα πετύχαινε ανώδυνους τοκετούς με μουσική και τραγούδια. Μέθοδος γνωστή από τα αρχαία χρόνια», «Νανούρισμα, το κατ’ εξοχήν ηρεμιστικό (τραγούδι)», «Aιώρα: Το αρχαίο τραγούδι των κοριτσιών. Από την αλήτιδα στα τραγούδια της κούνιας. Γιατί οι αρχαίοι έβαζαν κοπέλες και τραγουδούσαν στα αμπέλια για καλό κρασί», «Η μουσική επηρεάζει το νερό. Το νερό γίνεται καλύτερο όταν ακούει καλύτερη μουσική», «Ο ήχος επηρεάζει την γεύση!», «Η μουσική του δάσους - Πτηνών ώρες και συμβολισμοί. Οι ώρες που τραγουδούν τα πουλιά, μας δείχνουν τον δρόμο της τέλειας χαλάρωσης δια της μουσικής», «Τι μουσική άκουγε ο Άη Βασίλης; Εισαγωγή-μύηση στην μουσική της Καππαδοκίας», κ.ά.
Το βιβλίο κλείνει με 12 σελίδες σχετική ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ!
Το βιβλίο προλογίζει ο κ. Βασίλης Πυλαρινός, ιδιοκτήτης της Mad Melody.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στην «Mad Melody», www.madmelody.gr
στην Αθήνα (Τριανταφυλλοπούλου 21, ΤΚ 10443 Σεπόλια, τηλ.210-81.04.036-7, 
τηλ/πο 210 81.04.884)

και στην Θεσσαλονίκη (βιβλιοπωλείον «Αριστοτέλειον», Ερμού 61, τηλ. 2310-282.782).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου